Bewoners willen welstand terugGeen ander kleurtje in de Regenboogbuurt

De meerderheid van de bewoners van de Regenboogbuurt en nu ook van de gemeenteraad in Almere willen de welstandsregels terug. Om de kleuren van hun bijzondere buurt te beschermen. 'Het gaat om cultureel erfgoed',

De gemeente Almere heeft een traditie van onconventioneel bouwen. Dat is niet alleen te danken aan Adri Duivesteijn, die tijdens zijn wethouderschap het ‘wilde wonen’ vleugels gaf in het Homeruskwartier en het plan bedacht voor Oosterwold. In deze buurt dienen eigenaren zelfs voor hun eigen infrastructuur, groen en aansluiting op het nuts-netwerk te zorgen. Nee, al veel eerder, in het begin van de jaren negentig, trokken bussen vol belangstellenden naar de ‘buitenexpositie’ van de BouwRai in Almere. Daar heeft de stad de Muziekwijk, de Filmwijk en de Regenboogbuurt aan te danken.

Ferrarirood
Die laatste is uniek in Europa: van het allereerste begin is de buurt ontworpen op basis van een uitgekiend kleurenplan. Er zijn 27 verschillende bouwprojecten, elk met een eigen kleurenschema. Het meest in het oog springend zijn de Rode Donders, de drie Ferrari-rode woontorens ontworpen door Liesbeth van der Pol, die vanaf snelweg A6 niet te missen zijn.

Maar er is een probleem: het karakter van de wijk is niet zo goed beschermd. De kleuren zijn – soms in hele vage termen – beschermd via een kettingbeding in het koopcontract. Dat betekent dat de vórige eigenaar het recht heeft om op te treden tegen een frivole schilderbeurt van de huidige eigenaar.
Dat gebeurt dus niet.

Bescherming
Ruim een jaar geleden heeft Almere de welstandsregels in het grootste deel van de stad geschrapt. Ook die in de Regenboogbuurt. Dat is voor een groep buurtbewoners de druppel geweest: zij eisen dat de kleuren van de Regenboogbuurt op een of andere manier beschermd worden. Het liefst door opnieuw de welstandsregels in te voeren en door aanwijzing als beschermd stadsgezicht. In een enquête spreekt zeventig procent van de bewoners van de Regenboogbuurt zich uit voor het beschermen van de kleuren, terwijl de rest ook een andere kleur wil kunnen kiezen. Dit meningsverschil zorgt inmiddels voor spanningen in de buurt.

Fout
Eind september boog de gemeenteraad zich over het vraagstuk. ‘Welstandsvrij maken, dat is een fout geweest. Dat is duidelijk’, zegt Chris Jansen van de PVV in de lokale krant. En fractievoorzitter Jan Lems van D66, de motor achter het afschaffen van de welstandsregels, zegt nu: ‘Wij hebben zitten slapen, toen dit welstandsvrij werd gemaakt. Wij vinden dat de procedure om het als beschermd stadsgezicht aan te wijzen moet worden opgestart’.

Inmiddels is er een duidelijke raadsmeerderheid voor het her-invoeren van het welstandsbeleid, gekoppeld aan een excessenregeling die speciaal voor deze buurt gemaakt wordt. Ook komt er een database met kleuren opdat voor iedereen duidelijk is welke kleur oorspronkelijk op zijn gevel zat. En de oude maquette wordt ergens uit een kelder gehaald (‘die zal dan wel een likje verf nodig hebben’, grapte een raadslid).

Hoe jong Almere ook is, het gaat hier om heus cultureel erfgoed, concludeert wethouder Tjeerd Herrema: 'Het publieke belang van het erfgoed overstijgt het belang van de paar bewoners die misschien een ander kleurtje willen'.
Flip ten Cate | september 2016


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit